So you think you want a Basenji?

Basenji se smatra jednom od najstarijih pasmina, Crteži pasa koji sliče današnjim Basenjima nađeni su još u drevnom  Egiptu 3000 g. prije Krista. Ta stara i nevjerovatno izražajna pasmina održala se sve do danas i u zadje vrijeme postiže sve veću popularnost. Međutim, važno je znati da Basenji osim što je posebna pasmina ne odgovara svima. Trebate dobro razmotriti sve prednosti i nedostake prije nego idete u nabavku ovog afričkog ljubimca, stoga temeljito proučite pasminu, njeno ponašanje te preporučamo mogućnost da doživite pasminu uživo i nakon razgovora sa uzgajivačim donesete odluku. Basenji će biti vaš član obitelji sljedečih 13 do 17 godina. Pa svakako dobro proučite da li ste VI i Basenji jedno za drugo.

PREDNOSTI I NEDOSTACI

Ne uzimajte štene dok ne navrši 8 tjedana starosti  i ne provjerite sve zdravstvene testove vezane uz tu pasminu.

DA..Iako Basenji ima sezonu jednom godišnje u jesen ( na sjeveroj polutki) na projeće (na južnoj polutki) ,nikada nije prerano za početak intervjuiranja uzgajivača, za ovu ili sljedeću godinu. Možda ćete morati malo putovati i, kada pronađete uzgajivača koji vam se sviđa, budite spremni pričekati svoje štene. Ali vaše istraživanje i strpljenje će se isplatiti.  Imat ćete dovoljno vremena da razjasnite i provjerite sve što želite.

DA najpoznatije su Fanconi i PRA više na stranici zdravlje basenjia. Obavezno tražiti od uzgajivača da vam pokaže sve zdrastvene testove roditelja i štenaca.

DA pošto su promitivna pasmina neki od njih mogu imati agresivan karakter koji iskazuju prema drugim psima, najviše prema drugim Basenjima jer štite svoj teritorij. Basenji nije pasmina koja se može istrenirati za borbu pasa ili napade na čovjeka.

DA osim zbog svoje veličine i kratke dlake Basenji su pasmina koja isključivo mora boraviti unutar kuće. Zimogrozni su i vole se sunčati na povišenom položaju kao mačke. Kišni dani su dani Vašeg odora kada Basenji ne želi u šetnju. No Basenjiji su nestašni i lako im postane dosadno pa dvorište može biti jedno od privremenih riješenja dok čekaju na svoju šetenju u prirodi. Basenji vole trčati i nažalost vjeruju da mogu izvoditi bilo kakvu opasnost. Mogu skočiti ili se popeti s ograde ako to žele. Vrlo su znatiželjni, tvroglavi i uporni pa im preskakivanje ograde neće biti problem.

DA NISU STRAŽARI. Međutim, vrlo su oprezni i upozoravaju ako su stranci u blizini. Iako ne laju, po njihovim postupcima znate kada nešto nije u redu. Postanu nemirni i neprestano gledaju u nadolazeću prijetnju .

DA oni su pasmina koja nije vezana za samo jednu osobu u obitelji. Basenji su psi koji će izgraditi snažnu vezu s vama i vašom obitelji i imati konstatnu potrebu za  fizičkim kontaktom bilo kad spavate, idete na toalet ili gledate TV ali ipak ste im najdraži kad jedete.  Basenji vole hranu pa je poslatica u obliku hrane, korisna stvar da ih naučite onom što želite.

DA ..Preporučujemo dresuru čim ranije to znači krenuti veća sa 4 mjeseci starosti a sa nekim vježbama čim pas dođe u Vaš dom. ( vožnja u autu, socjalizacija u shoping centru, hodanje na lajni) Dresura je prvestveno za Vas buduće vlasnike jer basenji ne reagira na agresivan pristup tj. Baš obrunuto javlja se kontra efekt. Na dresuru mislimo pod time da Vi i Vaš pasnaučite kako razumjeti jedan drugog što želite. Investicija u dresuru u velikoj će mjeri poboljšati kvalitetu života Vas i Vašeg psa do kraja njegovog života. Izuzetno je bitno je odabrati trenera koji ne koristi nasilne metode dresure.

“A Basenji will never be your slave, but it can be your best friend”
(Mia Löwbeer, Yulara Basenjis)

I meni najdraža stara kineska poslovica ‘’ Za vođenje konja potrebna je snaga Lastavice’’ znači za psa  kao što je Basenji dovoljan je I pametan mrav

 

DA oni su visoko aktivni psi koji zahtijevaju svakodnevnu šetnju, minimalno 2 sata dnevno ako imate prilike u prirodi bez lajne. Basenji vole trčati i to je najbolji način da potrošite njihovu energiju. Ako niste spremni potrošiti vrijeme na njih onda to nije pasmina za Vas.  Novi vlasnici ubrzo nauče pospremati svoju odjeću i obuču, daljinski upravljač držati u ladici i smeće iza zatvorenih vrata. Također ubrzo shvate da je umoran pas najbolji pas.

DA u većini slučajeva ta pasmina ne voli vodu, no u nekom slučajevima ako se na nju priviknu od malih nogu ne predstavlja im problem.  Da li stvarno želite da vam vaš pas skače u vodu ?? Razmislite… Ali svakako preporučujemo već od prvih mjeseci učiti ih na higijensko kupanje u kadi kako kasnije ne bi imali problema.

DA ali samo u prirodi daleko od civilizacije. Oni su primitivna pasmina koja nema osječaj za automobil ili civilizaciju. Njihov nagon ih tjera na lov i u tim trenucima ne vide ništa drugo. Dobro ih je naučiti da se vračaju prilikom lova na način da se od malih nogu igrate sa njima skrivača. Svakako preporučujujemo upotrebu GPS-a prilikom boravka u prirodi bez lajne. Basenji nije pasmina koja će vas slijepo sljediti prilikom šetnje. Njemu će odmah odvući pažnju neka vjeverica, mačka ili ptica. Pa ih svakako ako niste u sigurnom području ne puštajte sa lajne.

DA ali to nije uvijek tako, pošto su primitivna pasmina i nadasve lovci vole se uvaljati u lešine da prikriju miris prilikom lova i boravka u prirodi.

DA basenji nema podlaku pa je njihova dlaka kratka i glatka ali također kao i sve druge pasmine mijenjaju dlaku dva puta godišnje. JESEN- ZIMA i PROLJEĆE – LJETO.

DA ali to ne znači da oni ne proizvode nikakve zvukove. Basenji je pasmina koja nekad proizvodi zvuk sličan zavijanju divljih ili polarnih pasa, a u Basenji svijetu  to se naziva ” yodlanje”. Neki Basenji se vole glasati pa proizvode svoje zvukove dok zijevaju, dok vide druge pse, dok su iznenađeni ili zovu na igru, neki mogu čak proizvesti  i jedan ”vaff” dok se neki uopće ne glasaju.

Load More

10 pitanja kojih prije nabave basenjija morate postaviti sebi :

  1. Ako sam navikao na psa sa niskom razinom energije da li ću biti sretan sa aktivnim i znatiželjnim Basenjijem
  2. Da li ja imam visoku razinu energije da svom psu omogučim puno kretanja
  3. Zbog svoje zanatiželje i agilnosti Basenji može nastradati. Da li sam spreman mu omugućiti sigurano okruženje unutar i izvan doma
  4. Ako sam naviknut ili je moje očekivanje vjeran i poslušan pas, da li ću biti sretan sa neovisnim i tvroglavim Basenjijem
  5. Da li sam spreman raditi sa moji Basenjijem sa modernim tehnikama dresure od samog početka
  6. Zbog svog lovačkog instinkta Basenji imaju tendenciju da odlutaju pa trebaju biti u ograđenom prostoru. Da li mu mogu osigurati takvu vrstu okoliša?
  7. Basenji se ne mogu nositi sa time da su dugo sami. Da li mu mogu posvetiti vremena, pažnje i ljubavi koliko treba.
  8. Basenji nisu čuvari ..da li je to prihvatljivo za mene ?
  9. S odlukom o dovođenju Basenjija u vaš dom trebaju se složiti svi članovi moje obitelji. Većina Basenjija doživi 12 do 14 godina, a ponekad i više. Jesam li siguran da to želim?
  10. Dali imam takav smisao za humor koji će tolerirati Basenjijevu nestašnost i neovisnost?