So you think you want a Basenji?

Basenji se smatra jednom od najstarijih pasmina, Crteži pasa koji sliče današnjim Basenjima nađeni su još u drevnom  Egiptu 3000 g. prije Krista. Ta stara i nevjerovatno izražajna pasmina održala se sve do danas i u zadje vrijeme postiže sve veću popularnost. Međutim, važno je znati da Basenji osim što je posebna pasmina ne odgovara svima. Trebate dobro razmotriti sve prednosti i nedostake prije nego idete u nabavku ovog afričkog ljubimca, stoga temeljito proučite pasminu, njeno ponašanje te preporučamo mogućnost da doživite pasminu uživo i nakon razgovora sa uzgajivačim donesete odluku. Basenji će biti vaš član obitelji sljedečih 13 do 17 godina. Pa svakako dobro proučite da li ste VI i Basenji jedno za drugo.

PREDNOSTI I NEDOSTACI

[ultimate-faqs include_category=’prednosti-i-nedostaci’ ]

10 pitanja kojih prije nabave basenjija morate postaviti sebi :

  1. Ako sam navikao na psa sa niskom razinom energije da li ću biti sretan sa aktivnim i znatiželjnim Basenjijem
  2. Da li ja imam visoku razinu energije da svom psu omogučim puno kretanja
  3. Zbog svoje zanatiželje i agilnosti Basenji može nastradati. Da li sam spreman mu omugućiti sigurano okruženje unutar i izvan doma
  4. Ako sam naviknut ili je moje očekivanje vjeran i poslušan pas, da li ću biti sretan sa neovisnim i tvroglavim Basenjijem
  5. Da li sam spreman raditi sa moji Basenjijem sa modernim tehnikama dresure od samog početka
  6. Zbog svog lovačkog instinkta Basenji imaju tendenciju da odlutaju pa trebaju biti u ograđenom prostoru. Da li mu mogu osigurati takvu vrstu okoliša?
  7. Basenji se ne mogu nositi sa time da su dugo sami. Da li mu mogu posvetiti vremena, pažnje i ljubavi koliko treba.
  8. Basenji nisu čuvari ..da li je to prihvatljivo za mene ?
  9. S odlukom o dovođenju Basenjija u vaš dom trebaju se složiti svi članovi moje obitelji. Većina Basenjija doživi 12 do 14 godina, a ponekad i više. Jesam li siguran da to želim?
  10. Dali imam takav smisao za humor koji će tolerirati Basenjijevu nestašnost i neovisnost?