ŽIVOTINJE

Druge životinje

o

Ova pasmina također voli igrati se s drugim psima i često se trka s njima, iskorištavajući svoju brzinu. Basenji nisu skloni strahu od većih pasa, konja ili drugih velikih životinja; naprotiv, znatiželjni su i često se žele igrati s njima. Ipak, kad odrastu, neki od njih mogu postati teritorijalni, zaštitnički i skloni konkurenciji, pa se može dogoditi da se dominantni mužjaci ili ženke sukobe međusobno.

Budući da su basenji lovački psi, važno je da budete oprezni kad ih ostavljate u blizini drugih manjih kućnih ljubimaca poput hrčaka, zečeva, ptica ili mačića, osim ako ih nisu upoznali i navikli na njih od ranije. Prije nego ih ostavite same zajedno, provjerite kako reagiraju na njih i osigurajte da nema potencijalnih problema.

Ovo je nešto što, kao i svi psi, trebate rano početi raditi s Basenjijem. Možda ćete morati malo raditi na socijalizaciji i obuci kako biste osigurali da vaš Basenji odraste kao dobro prilagođen pas. Važno je da ih izložite različitim ljudima, prizorima, zvukovima i iskustvima dok su još mladi. To će im pomoći da razviju samopouzdanje i postanu dobro uravnoteženi psi. Redovito pozivanje gostiju kod kuće, vođenje Basenjija u parkove za pse, trgovine koje dopuštaju pse i opuštene šetnje kako bi upoznali susjede također će poboljšati njihove društvene vještine.

 

MUŽJAK ILI ŽENKA

Mužjaci i ženke Basenjija su otprilike iste veličine, pa nema velike razlike u odabiru između njih. Izbor se čini više na temelju osobnih preferencija i dostupnosti. I mužjaci i ženke čine izvrsne kućne ljubimce. Razlika u temperamentu, aktivnosti ili podložnosti treniranju između mužjaka i ženki Basenjija je relativno mala. Dok su ženke vani bez povodca, mogle bi imati veću predanost prema svojim vlasnicima nego mužjaci.

Kao divlji kanidi, Basenji ženke imaju samo jedan ciklus godišnje, za razliku od drugih domesticiranih pasa koji ga imaju dvaput godišnje. Zbog tog razloga, većina štenaca svake godine rađa se između studenog i siječnja. Vjerojatno ćete morati pričekati neko vrijeme za svoje štene, posebno ako šaljete upit za štene tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Basenji pasmina zaista voli živjeti u paru, bez obzira na to jesu li istog ili različitog spola. (mužjak-mužjak, ženka-ženka ili ženka-mužjak). Još od kamenih doba živjeli su u lovnom čoporu.