PREHRANA

Prehrana i metabolizam

o

Ako želite da vaš Basenji ostane u dobroj formi, pazite da se ne udeblja.

Basenji pasmina zaista uživa u hrani, što može biti korisno za trening i motivaciju da postignete željene rezultate. Hrana je najbolje sredstvo za kontroliranje njihove tvrdoglavosti i divlje prirode. Bit ćete iznenađeni koliko su strpljivi i spremni surađivati kada znaju da će dobiti nešto ukusno.

Također, Basenji po prirodi puno grickaju, što je instinkt s kojim se rađaju, posebno kao štenci kada im izbijaju novi zubi.

Korisno je imati raznolike čvrste žvakaće igračke tijekom izbijanja novih zubi za zaštitu doma od štete, jer Basenji tijekom tog procesa grickaju sve što pronađu.

Cipele su često meta, a čini se da im čarape također privlače pažnju. S godinama, ovaj problem s žvakanjem postaje manji. Vlasnici Basenjija su naučili ne ostavljati svoje cipele i čarape po kući, jer nikada ne znate kada će ih uhvatiti želja za žvakanjem.

Njihov metabolizam radi na sličan način kao kod divljih pasa.

Basenji preferiraju više malih obroka tijekom dana, što je odraz njihovih predaka, samotnih grabežljivaca vuka, poznatih kao Canis lupus, koji su lovili više malih plijenova svakoga dana.

To znači da je za odraslog psa jedan dobar obrok dnevno savršen. Posebno nakon dobre trke ili intenzivne vježbe. Možete birati hoćete li hraniti svog Basenjija ujutro ili navečer, a vrlo vjerojatno će vam sam pokazati što mu najbolje odgovara.

Općenito, Basenjima se može davati obična pasja hrana, ali ne s previše proteina jer previše proteina može uzrokovati kamenac u mokraćnom mjehuru ove pasmine. No, Basenji su skloni ukrasti bilo koju hranu koja ostane okolo, što može uzrokovati dobivanjem na težini.

Preporučujemo sirovu hranu za vašeg Basenjija. To uključuje sirovo meso i kuhano povrće.

VAŽNO: Koliko vaš odrasli pas jede ovisi o njegovoj veličini, dobi, građi, metabolizmu i razinim aktivnostima. Psi su individue, baš kao i ljudi, i ne trebaju svi istu količinu hrane. Gotovo je suvišno reći da će izrazito aktivan pas trebati više hrane od pasivnog. Također, kvaliteta hrane za pse koju kupujete također čini razliku – Što je hrana za psa bogatija hranjivim tvarima, to će manje hrane biti potrebno.