ZDRAVLJE

Česte bolesti

o

Općenito, Basenji su zdravi psi, no kao i sve pasmine, podložni su određenim zdravstvenim stanjima. Nisu svi Baseniji podložni svim ovim bolestima, no važno je biti svjestan rizika u svakoj pasmini.

Ako kupujete štene, potražite dobrog uzgajivača koji će vam pružiti potvrde o zdravlju roditelja vašeg šteneta. Potvrde o zdravlju dokazuju da je pas testiran i oslobođen određenih stanja. Kod basenja, očekujete potvrde o zdravlju za FANCONI i PRA, PPM i displaziju kuka/displaziju lakta i hipotireozu iz zemlje u kojoj se uzgajivač nalazi. Ponekad otac (mužjak) nema sve te testove jer svaka zemlja i kinološki klub imaju svoja pravila. Međutim, testovi za FANCONI i PRA moraju biti predočeni bez iznimke. Preporučuje se potvrditi potvrde o zdravlju na bazi podataka OFFA web stranice (offa.org).

Genetske sklonosti kod Basenja

 

Bolesti bubrega

 

Fanconi sindrom je stanje bubrega koje dovodi do gubitka važnih tvari iz krvi u urin. To može rezultirati pojačanim mokrenjem, žeđi, gubitkom težine i neravnotežom elektrolita. Simptomi obično započinju između druge i šeste godine života. Ozbiljnost i tijek bolesti razlikuju se od psa do psa; neki kućni ljubimci ostaju stabilni godinama, dok drugi mogu razviti fatalno oštećenje bubrega. Redovito testiranje urina može pomoći u ranoj dijagnozi Fanconi sindroma, a pravovremeno liječenje može značajno produljiti životni vijek vašeg ljubimca i poboljšati njegovu kvalitetu života.

 

Dobit ćete jedan od sljedećih rezultata:

 

Fanconi Syndrome CLEAR
Fanconi Syndrome CARRIER
Fanconi Syndrome AFFECTED

 

Fanconi: combination clear + carrier – često se pojavljuje u našem programu uzgoja. Barem jedan od roditelja mora biti testiran kao “čist”. Pogođeni psi ne smiju se koristiti u uzgoju. Također, uzgoj “nosilac” + “nosilac” nije dopušten.

 

Genetski test za FANCONI SYNDROM
Posjetite www.offa.org da provjerite rezultate ili naručite vlastiti test.

Problemi s očima

 

PROGRESIVNA ATROFIJA MREŽNICE (PRA)

 

Progresivna atrofija mrežnice (PRA) je nasljedna bolest kod koje su oči genetski programirane da oslijepe. Nažalost, Basenjiji imaju malo veću vjerojatnost od drugih pasa da imaju ovo stanje. PRA nije bolna, ali ni izlječiva. Kod pasa s ovim genom rani simptomi poput noćnog sljepila ili proširenih zjenica obično se pojavljuju oko treće do pete godine starosti. Za ovo stanje dostupan je genetski test.

Dobit ćete jedan od sljedećih rezultata:

Progresivna atrofija mrežnice (PRA) CLEAR
NOSITELJ Progresivne atrofije retine (PRA).
POGODENA progresivnom retinalnom atrofijom (PRA).

(PR): Kombinacija clear + nositelj roditelja vrlo je česta u našem uzgojnom programu. Najmanje jedan od pasa roditelja mora biti testiran “čisto”. Pogođene jedinke ne smiju se koristiti u uzgoju. Također nije dopušten rasplodni nosač + nosilac.

Genetski test za PRA

Posjetite www.offa.org da provjerite rezultate ili naručite vlastiti test.

PERZISTENTNA ZJENIČNA MEMBRANA (PPM)

 

Kada se štene okoti, njegove oči imaju plavkastu boju. Ova boja potječe od embrionalnih membrana koje prekrivaju oči. Kako štene raste, te će se membrane razgraditi i obično će potpuno nestati kad štene bude staro 4-5 tjedana. Ali ponekad ustraju. Kada ove membrane ne nestanu, to nazivamo PPM. Niti se mogu protezati od šarenice do šarenice, šarenice do leće ili rožnice do šarenice, a ponekad se nalaze u prednjoj (prednjoj) očnoj sobici. Mnogim psima pramenovi ne uzrokuju probleme i uglavnom se raspadaju do 8. tjedna starosti. Ako se niti ne pokidaju, mogu dovesti do katarakte ili uzrokovati zamućenje rožnice. Kapi za oči koje vam je propisao veterinar mogu pomoći u njihovoj razgradnji.

• ŠARENICA ZA ŠARENICU Ponekad mali dijelovi tkiva koji bi trebali nestati ubrzo nakon rođenja ostaju pričvršćeni za šarenicu. Ovo se stanje naziva uporna pupilarna membrana i vjerojatnije je da će vaš Basenji imati ovo stanje nego drugi psi. Srećom, ti komadići tkiva obično ne bole niti ometaju vid.

• ŠARENICA NA LEĆU Ove vaskularne niti dolaze iz šarenice i prolaze kroz prostor zjenice da bi se pričvrstile na leću oka, koja se nalazi iza tkiva šarenice. Ove niti pričvršćuju šarenicu na jednom kraju i leću oka na drugom kraju, uzrokujući manju kataraktu (zamućenje očne leće) koja će zauzvrat uzrokovati manji problem s vidom kod vašeg psa

• IRIS DO ROŽNICE Distrofija rožnice je nasljedno stanje kod Basenjija koje uzrokuje stvaranje malih, bijelih kristalnih naslaga u jednom od slojeva rožnice, prozirnom vanjskom sloju na prednjem dijelu oka. Ne postoji poznati učinkovit medicinski tretman za uklanjanje naslaga. Obično bolest napreduje sporo, ne boli i uzrokuje samo manje smetnje vida. U teškim slučajevima može se razmotriti operacija za uklanjanje naslaga, ali postoji mogućnost da se kristali vrate.

• KATARAKTE su čest uzrok sljepoće kod starijih Basenjija. Promatrat ćemo da leće njegovih očiju postanu neprozirnije – što znači da izgledaju mutno umjesto prozirno – kada ga budemo pregledavali. Mnogi se psi dobro prilagode gubitku vida i dobro se slažu. Kirurgija za uklanjanje katarakte i vraćanje vida također može biti opcija. Zabranjeno za uzgoj.

Testirajte PPM

Displazija kuka i lakta

Ovo je nasljedno stanje u kojem bedrena kost ne pristaje dobro u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i hromost na jednoj ili obje stražnje noge, ali možda nećete primijetiti nikakve znakove nelagode kod psa s displazijom kukova. Kako pas stari, može se razviti artritis. Ukočenost u laktovima ili kukovima vašeg Basenjija može postati problem za njega, posebno kako sazrijeva. Možda ćete primijetiti da počinje pokazivati ​​hromost u nogama ili da mu je teško ustati iz ležećeg položaja. Možemo liječiti artritis — što prije to bolje — kako bismo umanjili nelagodu i bol. Napravit ćemo rendgenske snimke kostiju vašeg psa kako bismo identificirali probleme što je prije moguće. Kirurgija je također ponekad dobra opcija u teškim slučajevima koji ograničavaju život. I imajte na umu da psi s prekomjernom tjelesnom težinom mogu razviti artritis godinama ranije od onih normalne težine, uzrokujući nepotrebnu bol i patnju!

Pse s displazijom kukova ne treba pariti. Ako kupujete štene, tražite od uzgajivača dokaz da su roditelji testirani na displaziju kukova i da nemaju problema. Displazija kukova je nasljedna, ali je također mogu potaknuti čimbenici iz okoline, kao što je dopuštanje štenetu da prebrzo dobije previše težine ili ozljede nastale skakanjem ili padom na skliskim podovima. Zbog toga se ponekad dijagnosticira kod štenaca čiji roditelji nisu imali tu bolest. Displazija zgloba kuka (HD): obje rasplodne životinje trebaju biti testirane s rezultatom “slobodno” (A ili B) za budući program uzgoja.

 

Testirajte displaziju kuka i lakta

Problemi s koljenima

 

Ponekad čašica (čašica) vašeg Basenjija može skliznuti s mjesta. To se naziva luksacija patele. Možda ćete primijetiti da vaš ljubimac, dok trči, iznenada podigne stražnju nogu ili preskoči i poskoči nekoliko koraka. Tada bi mogao izbaciti nogu u stranu kako bi čašica koljena iskočila natrag na mjesto. Ovo su uobičajeni znakovi luksacije patele. Ako je problem blag i uključuje samo jednu nogu, vašem prijatelju možda neće biti potrebno mnogo liječenja osim lijekova za artritis. Kada su simptomi ozbiljni, možda će biti potrebna operacija kako bi se čašica koljena ponovno poravnala kako bi se spriječilo daljnje luksiranje.

Problemi s štitnjačom

 

Hipotireoza je uzrokovana nedostatkom hormona štitnjače i može izazvati znakove koji uključuju neplodnost, pretilost, mentalnu tupost i nedostatak energije. Pseće krzno može postati grubo i lomljivo te početi ispadati, dok koža postaje žilava i tamna. Može se vrlo dobro kontrolirati dnevnom zamjenskom tabletom za štitnjaču. Liječenje se mora nastaviti tijekom cijelog života psa. Treba ih testirati na ono što se naziva T4, T3, TSH i TgAA.

Kamenje u mokraćnom mjehuru ili bubrezima

 

Postoji nekoliko različitih vrsta kamenaca koji se mogu stvoriti u bubrezima ili mokraćnom mjehuru, a basenjiji imaju veću vjerojatnost da će ih razviti nego druge pasmine. Povremeno ćemo testirati njegov urin na izdajničke znakove bubrežnih kamenaca i kamenaca u mjehuru, koji su vrlo bolni! Ako vaš prijatelj ima krv u mokraći, ne može mokriti ili se napreže da mokri, to je hitna medicinska pomoć. Odmah pozovite veterinara!

Cistinurija

 

Ovo je najčešći tip bubrežnih kamenaca u pasmini.
To je zbog naslijeđene greške u bubrezima koja uzrokuje smanjenu reapsorpciju aminokiseline zvane cistein. Ova aminokiselina može stvoriti kamence ako je pH urina nizak i ako je urin koncentriran. Stanje je najčešće kod muških pasa. Kuje također mogu dobiti cistinske kamence, ali će oni obično biti asimptomatski zbog anatomije bradavica (ona će obično moći mokriti kamence dok će muški psi imati kamenac zaglavljen).

 

Prevencija
Basenji se ne smije hraniti s visokim udjelom bjelančevina (odrasli psi ne smiju imati hranu s više od 25% udjela bjelančevina). Suhu hranu također treba namočiti kako bi se osigurala bolja apsorpcija tekućine.

Uočeno je da vrste hrane Acana i Orijen mogu djelovati kao okidač za stvaranje mokraćnih kamenaca kod pasa koji su genetski predisponirani za cistinuriju.

 

Posljednjih godina imamo porast cistinurije (mokraćnih kamenaca) kod Basenjija (ovo je napisano 2018.). Nažalost, testiranje je teško. Zdravi psi mogu dati bolesno potomstvo, a kako se to nasljeđuje nije zaključeno. Trenutno se radi na DNK testu koji će olakšati uzgajivačima. Nadamo se da će uskoro biti spreman!

Epilepsija

 

Postoje tri vrste napadaja kod pasa: reaktivni, sekundarni i primarni. Reaktivni napadaji uzrokovani su reakcijom mozga na metabolički problem poput niske razine šećera u krvi, zatajenja organa ili toksina. Sekundarni napadaji posljedica su tumora mozga, moždanog udara ili traume. Ako se ne može pronaći drugi uzrok, bolest se naziva primarna ili idiopatska epilepsija. Ovaj problem je često nasljedno stanje, a Basenjiji obično pate od njega. Ako je vaš prijatelj sklon napadajima, epizode će obično započeti u dobi od šest mjeseci do tri godine. Početna dijagnostička obrada može pomoći u otkrivanju uzroka. Doživotni lijekovi obično su potrebni kako bi se napadaji držali pod kontrolom s periodičnim testiranjem krvi potrebnim za praćenje nuspojava i učinkovitosti. Ako vaš pas ima napadaj, pažljivo ga spriječite da se ozlijedi.

Umbilikalna kila

 

Umbilikalna kila vrlo je česta kod Basenjija. UH prisutan pri rođenju gdje abdominalno salo ili unutarnji organi strše uz trbušnu stijenku u blizini pupka. Ako je kila mala, može se ostaviti bez liječenja. Basenji često imaju male kile. Obično se spontano zatvaraju kada postanu odrasli psi.