FUNKCIJA

Funkcija

o

Morate imati na umu da je pas Basenji prvotno uzgajan kao lovački pas.

Vaš Basenji je prvotno uzgajan kao lovački pas, što znači da će njegov prvi instinkt biti lov kada ugleda potencijalni plijen. Ovo može dovesti do toga da se pas odmah baci u akciju. Ako živite na farmi i imate kokoši, važno je odmalena naučiti vašeg Basenjija da domaće životinje nisu prihvatljiv plijen. Svaki pas je individua i različito će reagirati na potencijalni plijen. Stoga se uvijek preporučuje da se manje životinje i perad drže na sigurnom mjestu, nedostupnom vašem Basenjiju.

Basenji pasmina je poznata po svojoj vrlo tihoj naravi; zbog ravnog grkljana, ovi psi ne mogu lajati, ali su vrlo bučni i proizvode zvukove poput jodlanja, cviljenja i vrištanja. Ovo je velika prednost, posebice ako živite u stanu ili imate osjetljive susjede. Također je praktično ako planirate voditi svog Basenjija na društvena mjesta.

Basenji je tih lovac i neće lajati kako bi otjerao neželjenog posjetitelja. Umjesto toga, postaje oprezan i zainteresiran kada mu se približi prijatelj ili stranac ili kad čuje čudne zvukove. Osobe sumnjivog ponašanja mogu uznemiriti Basenjija. Mnogi Baseniji će pokušati izbjeći sumnjivog uljeza, dok će neki rado dočekati posjetitelja, a neki čak mogu pokušati zaštititi svoj dom. Ne možete se oslanjati na Basenjija kao tradicionalnog čuvara.

Danas koristimo GPS uređaje umjesto zvona kako bismo pratili psa tijekom lova. To je zbog činjenice da su Basenji poznati po svojoj tišini tijekom lova, što bi moglo otežati njihovo praćenje u šumi ili terenu.

 

Osjet vida i mirisa kod Basenjija je izvanredan.

Budući da su vrlo brzi i okretni, Baseniji mogu loviti i ubiti male životinje poput zečeva. Uz strpljenje, mogu se naučiti donositi predmete. Neki štenci to čine prirodno, dok drugi možda nemaju pojma što se od njih očekuje. Najveći izazov u njihovoj obuci za lov je navikavanje da trče pravocrtno umjesto da se kreću u krug, što je njihov prirodni stil.

 

Fascinantno je vidjeti kako skaču gore-dolje kroz petmetarsku travu slonovače. Gotovo da lebde u zraku na vrhuncu skoka dok brzo promatraju okolinu i mirišu zrak. Zbog toga su dobili jedno od afričkih imena – “m’bwa m’kube m’bwaamwitu”, što znači pas koji skače gore-dolje.

 

Kao što su greyhoundi i whippeti, Basenji koristi dvostruku suspenzijsku galopnu brzinu kada trči. Kod većine pasa, obično barem jedna noga dodiruje tlo tijekom trčanja. No, kod galopirajućih pasmina poput basenjija, postoje dva odvojena trenutka kada su sve četiri šape u zraku. Ovaj način kretanja pomaže psu postići impresivne brzine.

 

Basenji je nestašan i energičan, te ima svoj način razmišljanja.

Basenji je takav lik, znate, onaj koji će gurnuti svoj nos u sve što radite jer je jako radoznao. Kad vas vidi kako čeprkate po vrtu ili tipkate po laptopu, on će biti tamo, pokušavajući biti od pomoći ili, u najmanju ruku, privući vašu pažnju. I pazite, te njegove šape su poput malih vragolana – ako im ne posvetite dovoljno pažnje, završit ćete s njima na tipkovnici!

 

Ako želite preduhitriti ovog malog vragolana, bolje vam je biti pametniji ili barem lukaviji od njega.