TRENING

Adekvatan trening

o

Basenji su opstali tisućama godina zbog svoje neovisne naravi.

U početku, možda će se činiti samostalni i neovisni, no kad izgradite snažnu vezu sa svojim Basenijem, poželjet će vas usrećiti.

Basenji je vrlo spretan za svaku vrstu obuke, bilo da se radi o lovu, poslušnosti ili običnim kućnim pravilima..

 

Mr Robert Fleming, trener poslušnosti:

“Isprobao sam mnoge različite pasmine pasa u svojoj karijeri kao trener poslušnosti, ali pasmina koja mi pruža najveće zadovoljstvo u rukovanju je Basenji. Za razliku od većine pasa, oni su potpuno neovisna bića i čini se da imate sirov materijal za oblikovanje ili narušavanje: nepažljivo postupanje doista može uništiti inače izvrsnog radnika.

Otkrio sam da Basenji najpovoljnije reagira na trening kada ga kontroliram isključivo glasom, što znači da je tjelesno kažnjavanje potpuno isključeno, a koristi se samo oštra vokalna korekcija i uvijek puno, puno ohrabrenja.”

Ako postupate s poštovanjem prema svom Basenjiju, on će uzvratiti istom mjerom.

Kako biste uspješno trenirali pametnog, ali neovisnog Basenjija, koristite odlučnost, strpljenje i dosljednost. Održavajte kratke i zabavne sesije treninga i nemojte se iznenaditi ako vaš Basenji unese svoju jedinstvenu notu u naredbe ili vas nadmaši na druge načine.

Za postizanje najboljih rezultata, primjenjujte pozitivno poticajne metode, kao što su pohvala, igra i posebno nagrade u obliku hrane.

Fizička kazna ili bilo koji oblik zanemarivanja ili zlostavljanja vjerojatno će slomiti ovaj prekrasan duh i pridonijeti stidljivosti, plašljivosti, strahu ili depresiji. Također može uzrokovati da pas koji bi inače bio prijateljski i ljubazan postane zao i nepovjerljiv.

“The little Basenji has these characteristics to fill the bill”

How anxious he is to please, what extreme devotion he has for those he loves! How he respects his owners as well as loves them –when they have taught him to respect their wishes! A dog needs a master, one he can love and one whose authority he can respect. By Veronica Tudor- Williams;1946.