Njega

Ispravna briga kod pasmine Basenji:

o

Basenji po prirodi preferiraju toplinu zbog svog podrijetla iz Afrike. Tijekom hladnih dana može biti vani dok je aktivan, ali kišu će izbjegavati kao kugu. No, svježi snijeg? To je već nešto što će rado prihvatiti za igru.

Basenji pasmina obožava sunce i uvijek će pronaći najtoplije mjesto u kući, izbjegavajući svaku hladnoću.

Isto tako, ima mačju naviku sjedenja na najboljim stolicama ili na sunčanoj prozorskoj dasci dok promatra svijet kako prolazi.

Njihova izrazita čistoća:Basenji su poznati po tome da se čiste poput mačaka i nakon šetnje po kiši će pokušati osušiti sebe i svog pokislog vlasnika. Nema sumnje da Basenji iskazuje veliku znatiželju dok promatra svog vlasnika pod tušem, a nakon što izađe iz kupaonice i pokušava se osušiti, Basenji će svom čovjeku sigurno pružiti svoju jedinstvenu pažnju i gnjaviti svoga vlasnika.

Kupanje nije preporučeno češće više od 1-2 puta mjesečno.

Operite zube svog Basenjija barem dva ili tri puta tjedno kako biste uklonili nakupljanje zubnog kamenca i bakterije koje se kriju unutar njega. Dnevno četkanje je još bolje ako želite spriječiti bolesti desni i loš zadah.

Trim nails regularly once a week. If you can hear them clicking on the floor, they’re too long. Short, neatly trimmed nails keep your legs from getting scratched when your Basenji enthusiastically jumps up to greet you and keep his paws in good shape. They must look like cat paws.

Redovito skraćujte nokte jednom tjedno: Ako primijetite da se čuju njihovi koraci na podu, to znači da su nokti Basenjija predugi. Redovito podrezani kratki nokti ne samo da štite od ogrebotina kada vas vaš Basenji veselo dočekuje, već i održavaju njegove šape u optimalnom stanju, slično mačjim šapama

Počnite navikavati svog Basenjija na češljanje i pregledavanje dok je štene. Često mu rukujte šapama — psi su osjetljivi na svoje šape — i provjeravajte mu usnu šupljinu i uši. Učinite njegu pozitivnim iskustvom ispunjenim pohvalama i nagradama, time ćete postaviti temelje za jednostavne veterinarske preglede i druge postupke kada odraste.

Basenji NE bi trebao živjeti vani. On je pas za druženje i izražavat će svoje nezadovoljstvo na mnoge destruktivne načine ako ga se ostavi u dvorištu s malo ili nimalo ljudskog društva.