SPORT

Sport

o

Ako želite provoditi aktivnosti sa svojim psom, Basenji su izvrsni u sportu lovne utrke, što je savršena igra za pse koji love pogledom i vole jurnjavu.

Agilnost je još jedan sport koji bi mogao odgovarati Basenjijevom uživanju u dobroj zabavi. Iako Basenji nisu izvanredni u natjecanjima u poslušnosti, mogu biti uspješni ako smislite kreativan način da ih uvjerite da je trening i natjecanje njihov đir.

No, najbolja aktivnost koju vam možemo preporučiti za vas i vašeg Basenjija je planinarenje. U ovoj vrsti sporta možete oboje uživati. Basenji je savršen saputnik za planine. Basenji je poput “male koze” koja se penje uz brdo. Možete planinariti s mnogo kilometara dnevno bez umaranja.

Zbog toga što vole istraživati i lutati sami neko vrijeme, preporučljivo je koristiti GPS i svijetli pojas, prsluk ili ovratnik kako biste ih lakše pratili tijekom šetnje.

Također, ako se nalazite u problematičnom ili opasnom području, možete ga nositi na starinski afrički način jer im se to jako sviđa: “Wooow, ovo je tako super (cool)!!!! Sada imam bolji pogled“. Ovo je nekad bio tipičan način nošenja Basenjija u Africi kako bi bolje vidjeli životinje u grmlju ili kad je grmlje bilo pregusto za njihovo prolazak.

Planirajte mu osigurati dovoljno dnevne tjelesne aktivnosti, kao što su duga šetnja na povodcu ili prilika da trči na sigurnom području bez prometa. Pasji sportovi koji će pružiti fizičku i mentalnu stimulaciju uključuju agilnost, lov na privlačilo, poslušnost, rally i traganje. Ako mu ne pružite dovoljno aktivnosti da ga zadržite zauzetim, sam će smišljati svoje načine zabave, koji mogu biti potencijalno destruktivni.

Često se kaže da je umoran Basenji – dobar Basenji.