BASENJI

Standard pasmine

o

Basenji je drevna pasmina koja potječe iz vremena faraona. Istovremeno služi kao pas tragač i pas za lov, a danas se koristi kao lovački pas u Demokratskoj Republici Kongo i Južnom Sudanu, prvenstveno za izbacivanje divljači. Također je sposoban za lov i ubijanje plijena. Moraju imati odgovarajući izgled i pokret kako bi obavljali posao za koji su uzgajani.

FCI-klasifikacija

FCI-Standard N° 43
Group 5 Spitz and primitive types.

 

OPĆI IZGLED

Lagana, fino kosturirana životinja s aristokratskim izgledom, visoka na nogama u usporedbi s dužinom tijela, uvijek uravnotežena, oprezna i inteligentna. Glava s naborima, s uspravnim ušima, ponosno nošena na dobro zaobljenom vratu. Duboka prsa prelaze u jasno označeni struk. Rep čvrsto uvrnut, stvarajući sliku dobro izbalansiranog psa s elegancijom poput gazele.

Najvažnije karakteristike su bore na čelu, čvrsto uvrnut rep položen preko bilo koje strane i Basenji hod.

Basenji se brinu za svoju higijenu kao mačke. Ova pasmina naziva se “kultnom pasminom” – mala je po broju, ali oni koji su dovoljno sretni da je posjeduju, čine to s iznimnom odanošću.

Važno je napomenuti da Basenji ženke imaju samo jedan ciklus godišnje, što je razlika u odnosu na druge kućne pse koji imaju dva ciklusa godišnje.

 

PONAŠANJE/KARAKTER

Inteligentna, neovisna, ali isto tako nježna i oprezna pasmina. Basenji pasmina poznata je po tome što je vrlo tiha; zbog svojih ravnih grkljana, psi ne mogu lajati, ali svakako nisu nijemi. Kada su sretni, znaju zapjevati. Basenji su poznati po tome da ne vole osobito svoju vlastitu pasminu i ponekad će režati na nepoznate Basenje. Izrazito su čisti psi, mrze biti prljavi i nemaju pasji miris.
Mogu biti suzdržani prema strancima.

 

GLAVA

Fine i bogate bore pojavljuju se na čelu kada su uši uspravne; bočne bore su poželjne, ali ne smiju biti pretjerano izražene poput udubine; bore su primjetnije kod štenaca, no zbog nedostatka sjene, manje su primjetne kod trobojnih i crnih Basenjija.

Treba imati na umu da su bore prisutne samo kod odraslih pasa kada su uši uspravne. Bora je vrlo važna karakteristika pasmine i bez nje glava gubi Basenji tip. Bore nisu tako primjetne kod trobojnih ili crnih i bijelih pasa, stoga nemojte reći ‘ima crnu glavu; nije lako primjetiti’.

CRANIJALNA REGIJA

Lubanja: Ravna, dobro oblikovana i srednje širine, sužava se prema nosu. Bočne linije lubanje postupno se sužavaju prema ustima, dajući uredan izgled obraza.
Stoper: Blagi.

 

LICE

Nos: Crni nos vrlo je poželjan. Tijekom zime, nos može dobiti ružičasti ton, što nije poželjno.
Čeljust/Zubi: Čeljusti jake s potpunim makazastim zagrizom, tj. gornji zubi čvrsto preklapaju donje zube i postavljeni su pravilno u čeljustima.
Oči: Tamne, oblika badema; postavljene su nagnuto, dalekovidne i izražavaju tajanstvenost.
Uši: Male, usmjerene prema naprijed, uspravne i lagano preklopne, fine strukture, postavljene naprijed na vrhu glave, vrh uha bliže sredini lubanje nego vanjskoj osnovi. Kaže se da Basenji s premalim ušima još nisu rođeni.

 

VRAT

Jak i dobre dužine, bez debljine, dobro oblikovan i blago pun na bazi grla s gracioznom krivuljom koja naglašava greben. Dobro postavljen na ramena dajući glavi ‘uzvišeni’ stav.

 

TIJELO

Uravnotežen.
Leđa: Kratka, ravna.
Slabine: Kratke.
Grudni koš: Duboka rebra. Rebra dobro izbočena, duboka i ovalna.

Basenji je lovački pas koji mora biti sposoban za iznenadne promjene smjera, slabine ne smiju biti prekratke da ga ograniče u ovoj funkciji, niti predugačke da pokažu opuštenost i slabost. Duljina tijela trebala bi proizaći iz nagnutog ramena i dobro razvijenih stražnjih nogu.

Basenji je u osnovi kvadratni pas, tj. udaljenost od prednjeg dijela prsne kosti do točke stražnjice (kuka) ne bi smjela premašiti visinu grebena.

PREDNJI DIO

Ramena moraju biti dobro položena, mišićava ali ne preopterećena, a točke lopatica moraju biti prilično blizu grebena, ali ne i glave da bi se spustila na tlo. Nadlaktica ili gornji dio ruke trebao bi biti približno iste dužine kao lopatice kako bi pas imao dobar doseg s prednje strane. Lakat treba čvrsto pritisnuti uz prsni koš kako bi se formirala ravna linija s rebrima. Gledano s prednje strane, lakat bi trebao biti u liniji s rebrima, a noge bi trebale nastaviti u ravnoj liniji prema tlu. Tri ili četiri prsta širine je dobar vodič. Trebalo bi dobiti sliku obrnutog “U” između prednjih nogu, a ne obrnutog “V”. “Golublja prsa” potpuno su pogrešna i oduzima željenu gracioznost i eleganciju ove pasmine.

 

REP

Visoko postavljen rep, s laganim zavojem. Rep se čvrsto uvija preko kralježnice i leži blizu bedra, pri čemu može biti sa jednim ili dvostrukim zavojem. Važno je naglasiti da je mjesto repa važnije od broja zavoja u njemu.

Nikada nemojte pokušati ispraviti rep.

 

UDOVI

PREDNJI DIO:
Opći izgled: Prednje noge ravne s finim kostima. Noge su u ravnoj liniji s tlom, čime se dobiva umjereni prednji dio.
Rame: Dobro nagnute prema natrag, mišićave, ne preopterećene.
Laktovi: Uvučeni prema prsnom košu. Pogled s prednje strane pokazuje da su laktovi u liniji s rebrom.
Podlaktica: Vrlo duga.
Zglobovi šape: Dobre duljine, ravni i fleksibilni.

STRAŽNJI DIO:
Opći izgled: Snažne i mišićave.
Koljeno: Umjereno savijeno.
Drugo bedro: Dugo.
Šape: Male, uske i kompaktne

 

DLAKA

Kratka, glatka, izuzetno fina i trebala bi se činiti baršunasta na dodir.

 

BOJA

Dolaze u četiri boje – crveno/ bijelo, crno/ bijelo, trobojna i crnobijelo prugasto – svi s bijelim nogama, bijelim prsima i bijelim vrhom repa.

Poželjno je da crvena bude svijetlo narandžasta, ali to se rijetko viđa. Međutim, svijetla kestenjasta crvena je ispravna i privlačnija od svijetlo crvene zbog kontrasta.

Bijelo bi trebalo biti na nogama, prsima i vrhu repa. Bijele noge, bijela čela i bijela ogrlica su opcionalne.

HOD/KRETANJE

Noge se kreću ravno prema naprijed s brzim, dugim, neumornim, ljuljajućim hodom.

 

VELIČINA I TEŽINA

Idealna visina:
mužjaci 43 cm na grebenu,
kujice 40 cm na grebenu.

Idealna težina:
mužjaci 11 kg,
kujice 9 1/2 kg.

 

MANE

Gruba lubanja ili njuška
Kupolaste ili šiljaste lubanje
Obrazi
Okrugle ili svijetle oči
Nisko postavljene uši
Pretjerano izbočene ili uvučena usta
Široka prsa
Široki stražnji pokreti
Teške kosti
Tanke, ravne, otvorene šape
Kratke noge
Skočni zglob
Neobične boje

 

NEDOZVOLJENE MANE

• Agresivni ili preplašeni psi.
• Svaki pas koji jasno pokazuje fizičke ili ponašajne abnormalnosti bit će diskvalificiran.

 

N.B.

• Mužjaci trebaju imati dva očigledno normalna testisa potpuno spuštena u skrotum.
• Samo funkcionalno i klinički zdravi psi, s tipičnom konformacijom pasmine, trebaju se koristiti za uzgoj.